Training Leading Voices

Od klasičnih do inovativnih metoda probe

Međunarodni onlajn događaj za horske dirigente

Srpska horska asocijacija

Uz podršku od ECA-EC kroz Training Leading Voices

Opis projekta

Zanimljiv događaj namenjen horskim dirigentima!
Srpska horska asocijacija priređuje ovaj onlajn događaj da bi predstavila različitosti i kompatibilnost raznovrsnih tehnika i metoda horske probe. Pozdravićemo renomirane horske dirigente i druge umetnike iz nekoliko zemalja, koji će predstaviti svoje metode rada sa horom. Događaj je namenjen svim dirigentima, ne samo članovima naše nacionalne horske asocijacije.
Onlajn radionicu „Od klasičnih do inovativnih metoda horske probe“ podržala je Evropska horska asocijacija – Evropa Kantat, putem projekta Training Leading Voices (projekat sufinansira Evropska Unija kroz program Creative Europe).
Rukovodioci radionica i predavači:
Štefan Luterman, dirigent (Nemačka)
Panda van Prozdej, koreograf (Holandija)
Sašo Tatarčevski, dirigent (Makedonija)
dr Miloje Nikolić, dirigent i teoretičar muzike (Srbija)
Dunja Deurić (Srbija) i drugi.

Vreme dešavanja će biti objavljeno krajem 2021.

Događaj je besplatan!

Imejl: info@cxa.rs

Gosti i predavači

Sasho Tatarcheski

Sašo Tatarčeski

dirigent

Sašo Tatarčevski je magistrirao horsko, simfonijsko i opersko dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Skoplju. Pohađao je i master kurseve dirigovanja u Njujorku, Rimu, Berlinu, Sankt Peterburgu, Firenci, Sarteanu i Moskvi.

G-din Tatarčevski je nastupao sa Makedonskom filharmonijom, Makedonskom operom i baletom, Bitoljskim kamernim orkestrom, Orkestrom Sinfonica di ICE – Rim, Simfonijskim orkestrom „Ermitaž“, Bitolskom operom, ansamblima moderne muzike „ Alea “ i „ ConTempora “, Simfonijski orkestar FM, „Solisti FM“, Simfonijski orkestar BSF-a i mnogi drugi horski, kamerni i simfonijski ansambli.

Osim u Makedoniji, održao je brojne koncerte i osvojio međunarodne nagrade sa raznim ansamblima u Portugalu, Sloveniji, UK, Belgiji, Grčkoj, Švajcarskoj, Španiji, Hrvatskoj, Italiji, Srbiji, Bugarskoj, Češkoj, Rusiji, Austriji, Francuskoj, Slovačkoj, Rumunije i Turske. Dobitnik je i nekoliko nagrada za dirigovanje.
Trenutno radi kao profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Skoplju i dirigent orkestra „FM Solisti“, mešovitog hora „Dragan Šuplevski“, Ženskog hora Doma omladine i profesionalnog kamernog hora „Pro Ars“.

Takođe, redovni je član žirija više međunarodnih takmičenja i umetnički direktor Međunarodnog horskog foruma u Strugi.

Panda van Proosdij - Photo by Solveig van Wijngaarden

Panda van Prozdej

kreiranje-podučavanje-koučing

Panda van Prozdej (NL) studirala je na Roterdamskoj plesnoj akademiji u Holandiji i pohađala razne pozorišne kurseve, na primer u Acanu (Italija), Visbadenu (Nemačka) i Njujorku. Više od 10 godina bila je učiteljica i gostujuća učiteljica u muzičkom teatru Codarts u Roterdamu i radila je sa holandskim dečijim i omladinskim horom kao trener pokreta i direktor od 2006.

Van Prozdej takođe posećuje različite evropske festivale kao učitelj/voditelj ateljea: “Europa Cantat (Mainz 2006, Utrecht 2009, Bonn 2008 +2010, Pärnu/Estland 2011, Turin 2012, Bergen 2014, Pécs/Hungary 2015, Lyon 2017, Tallinn 2018) i za AMJ Eurotreff (Wolfenbüttel 2007), Leipziger Symposium für Kinder – und Jugendstimmen (2011) FCEC 48 Festival Internacional de Cant Coral (Barcelona, 2013), Choralies (Vaison-la-Romaine 2016, 2019)”.
2014. godine kreirala je koreografiju pobedničkog programa “Aarhus Pigekor” tokom „Svetskih horskih igara“ u Rigi, a 2015. ovaj hor je sa svojim najnovijim programom osvojio Srebrnu ružu „Neka pevaju narodi“ u Minhenu. 2018. godine hor je pobedio na Svetskim horskim igrama u Pretoriji, Južna Afrika. Ponovo svetska titula za ovaj ženski hor, njihovog dirigenta “Helle Høyer Vedel” iz Arhusa i holandskog horeografa.
Panda već trinaest godina radi na svojoj metodi/filozofiji “Voice & Physique“ (Glas i fizika). Ovaj način rada je podrška glasu stvaranjem dobre fizičke svesti i načinom da pokret doprinese kvalitetu pevanja. Održava radionice i majstorske kurseve “Voice & Physique“ širom sveta i kreira hororeografiju za različite horove i njihove događaje. U aprilu 2014. objavljena je njena knjiga „ Voice & Physique”, a na proleće 2019. izlazi njena druga knjiga „ Choireography” (Horeografija).

Saznaj više o Pandi OVDE.

Stephan Lutermann

Stefan Luterman

umetnički direktor

Stefan Luterman je rođen u Osnabriku/Nemačka, a studirao je crkvenu muziku, dirigovanje i orgulje u Salcburgu/Austrija i Kelnu/Nemačka.
Kao veoma tražen solista Luterman je svirao brojne resitale širom Evrope, Severne i Južne Amerike, kao i u Africi. Izvodi veliki broj repertoara, i kao solista i kao partner u kamernoj muzici
Lutermanova velika diskografija i njegovi brojni snimci za radio i televizijske stanice pokazuju njegovu kompetentnost u muzičkom stilu i njegovu radoznalost u istraživanju izgubljenih dela i savremene muzike.

Kao dirigent hora, Luterman oduševljava publiku svojim različitim ansamblima. Osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada, kao što je „ Schütz trophy” u Korku 2013. i često je pozivan kao član žirija.
2010. Luterman je pokrenuo 1. Evropski horski festival „ Sing We And Chant It “, koji je okupio dečije i omladinske horove iz Švedske, Mađarske i Nemačke. U vezi sa festivalom održan je i simpozijum na temu „Tendencije i razvoj dečjih glasova“. Lutermanova posvećenost mlađoj generaciji horskih pevača je takođe prikazana u nekoliko projekata saradnje sa nemačkim Gete-Institutom i Francuskom alijansom francaise u Gani i Burkini Faso.

Stefan Luterman trenutno radi kao crkveni muzičar u crkvi Svetog Mateja u Melu/Nemačka, sa svojim istorijskim Klausing orguljama (1713), koje je renovirao Hendrik Arend 2009. Pored toga, predaje dirigovanje kao predavač na Hochschule Osnabrucku i osnivač je i umetnički direktor kamernog hora „ Vokalconsort Osnabrück “.
Poslednjih godina Luterman se intenzivno bavi temom hora i pokreta. Zajedno sa koreografom Larsom Šajbnerom na scenu je doneo nekoliko predstava kao što su “der Johannespassion” J. S. Baha ili „ Ein deutsches Requiem “ Johanesa Bramsa. 2016. godine ova plodna saradnja dovela je do osnivanja CHOREOS-a, prvog ansambla ove vrste u svetu. Prve dve produkcije „ The TYGER “ i „ Dream (e)scapes “ su sa oduševljenjem primljene i recenzirane.
2020 Luterman je svoje dugogodišnje iskustvo u ovoj oblasti preneo na papir. Uskoro će biti objavljena njegova knjiga „ Singen in 3D – die CHOREOS Methode “.

Saznaj više o Stefanu OVDE.

 

Dunja deuric

Dunja Deurić

dirigent i vokalni pedagog

Nakon završene srednje muzičke škole u Zrenjaninu (teoretski odsek i odsek za solo pevanje) nastavlja školovanje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i stiče zvanje Master teoretičar umetnosti (master studije Metodike nastave u polju muzičke kulture).

Tokom školovanja osvaja brojna priznanja na takmičenjima solo pevača, a dobija i nagradu za izuzetna dostignuća grada Zrenjanina 2005. godine.

Tokom studija, fokus njenih interesovanja u najvećoj meri bio je okrenut ka vokalnoj tehnici i horskom pevanju. Sarađivala je sa Vojvođanskim mešovitim horom, Vokalnim studiom „Orfelin“, crkvenim horovima „Sv. Georgije“ i „Sveti Stefan Dečanski“, a takođe je osnivač Vokalne radionice u centru za muzičko obrazovanje „Kulturno sklonište“.

Učestvuje na dirigentskim radionicama festivala Evropa Kantat 2012. godine u Torinu (Italija) i 2015. u Pečuju (Mađarska). Trenutno radi kao dirigent i umetnički rukovodilac Mešovitog hora AKUD UNS „Sonja Marinković“ na čijem je čelu od januara 2015. godine, a sa kojim je osvojio veliki broj priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima – između ostalog zlatnu plaketu na natpevavanju horova na Mokranjčevim danima u Negotinu 2016. i dve zlatne medalje na Evropskim horskim igrama u Geteborgu (Švedska) 2019.

Dobitnik je nagrade za najbolji dirigenta na Prvom međunarodnom horskom šampionatu „Lege artis“ održanom u Tuzli 2016. godine i nagrade za najperspektivnijeg mladog dirigenta Internacional na 27. svečanostima u Nišu 2018. godine.

2017. godine počinje uspešnu saradnju sa Akademijom zabave i umetnosti O&M iz Novog Sada i biva angažovana na mestu profesora pevanja, u okviru kog radi na postavci i razvoju različitih vidova vokalne tehnike u grupnim aktivnostima, ali sa individualnim pristupom prilagođenom uzrastu i potrebama pevača.

Mia inic scenski pokret

Mia Inić

koreograf/scenski pokret

Trenutno radim u oblasti izvođačkih umetnosti i na polju razvoja edukativnih i plesnih programa za decu i mlade kao i povećanju vidljivosti savremene plesne scene u Novom Sadu.

Studirala sam na Departmanu za turizam i hotelijerstvo na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu i završila studijski program Fakulteta za sport i turizam TIMS u Novom Sadu gde sam postala sertifikovani sportski operativni trener modernog plesa.

Svoje znanje i iskustvo u plesu unapređivala sam odlaskom na međunarodne festivale, radionice i edukacije kao što su: DAF Dance Arts Faculty (Rim); Impulstanz Festival (Beč); Alvin Ailey American Dance Theatre (Njujork); Henny Jurriens Stichtung (Amsterdam); Summer dance school (Ljubljana); Florence Dance Center (Firenca); Camping Centre National de la Danse (Pariz) i dr.

Od 2012. godine bavim se razvojem edukativnih i kulturnih programa za decu u Novom Sadu kroz rad COOLIST Fondacije i redovni sam nastavnik i koreograf na Akademiji zabave i umetnosti ,,O&M“ u Novom Sadu gde radim na razvoju talenata u scenskom pokretu, plesu i fizičkom teatru.

Od 2014. godine sam deo obrazovnog i istraživačkog programa Pokretnica i sarađujem sa Praktikabl platformom za savremenu umetnost i performans.
Od 2015. godine aktivna sam na polju plesnog teatra i kreativnog plesa za decu kroz edukativne programe u Studiju kreativnog plesa i DANS ansamblu u Sokolskom društvu Vojvodina u Novom Sadu gde radim kao nastavnik i koreograf.

Jedan sam od organizatora i PR prvog festivala savremenog plesa i performansa u Novom Sadu Pokretnica koji je osnovan 2017. godine i unazad 3 godine okuplja plesače, koreografe, muzičare i druge umetnike lokalne i regionalne scene.

Miloje Nikolic

Miloje Nikolić

teoretičar muzike i dirigent

Miloje Nikolić (1948) je teoretičar muzike i dirigent, redovni profesor (u penziji) Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu,

Kao teoretičar bavi se metodološkim problemima analize vokalne muzike (posebno bazičnim, kognitivnim) i primenjenom analitikom u oblasti horske muzike, prenstveno duhovne i one zasnovane na muzičkom folkloru.

Kao horski dirigent, najpre je radio sa beogradskim horovima Branko Cvetković (1979-1980), Ivo Lola Ribar (1980-1983. i 1989-1990) i Žikica Jovanović Španac (1984-1989).

Bio je, potom, osnivač, umetnički rukovodilac i dirigent Akademskog kamernog hora Liceum iz Kragujevca, sa kojim je postigao značajne rezultate tokom svih 28 godina njegovog postojanja i rada (1990-2018).

U dirigentskom radu najviše pažnje posvećivao je istraživanjima programskih koncepata i dramaturgije horskih koncerata, kao i multimedijalnih koncertnih prezentacija, u okvirima tzv. horskog teatra.

Osnivač je i umetnički direktor Međunarodnog festivala kamernih horova i vokalnih ansambala u Kragujevcu. Jedan je od osnivača Balkanskog horskog foruma.

Redovni je inostrani član Bugarske akademije nauka i umetnosti (BANI).

Zorica Kozlovacki

Zorica Kozlovački

dirigent

Zorica Kozlovački je rođena u Zrenjaninu. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu gde je 2010. godine završila i master studije u oblasti horskog dirigovanja u klasi profesorke Tatjane Ostojić.
Zaposlena je u muzičkoj školi „Josif Marinković” Za svoj umetnički i pedagoški rad sa horom ove škole nagrađena je od strane Zajednice muzičkih i baletskih pedagoga Srbije za ostavrene izuzetne rezultate.

Dirigentsku karijeru započeo je kao dirigent Omladinskog hora srednje muzičke škole „Josif Marinković“ 2004. godine. Sa ovim horom je ostvarila zapažene nastupe na reprezentativnim horskim takmičenjima u zemlji i Evropi osvojivši preko četrdeset nagrada:
Evropski muzički festival za mlade, Nerpeltu u Belgiji, Internacionalno horsko takmičenje „Seghizzi”Goricija i Internacionalni horski festival „Leonardo da Vinči“ Firenca u Italiji, Svetsko horsko takmičenje za omladinske horove Grac u Austriji, „Slovakia Kantat” Bratislava u Slovačkoj, Ohridski Horski Festival u Makedoniji, Horski šampionat „Lege Artis“ Bosna i Hercegovina, „Dobri Vojnikov“ internacionalni festival za dečije i omladinske horove Šumen u Bugarskoj…

Za postignute rezultate dobitnik je Nagrade grada Zrenjanina za 2019. Godinu kao i priznanja „Talenti 2013” Pokrajinskog sekretarijata za omladinu i sport.

Kao dirigent i osnivač Mešovitog hora Pannonica od 2015. godine, ostvarila je sa ovim horom brojnih nastupa, učešća i priznanja na nekoliko festivala i horskih takmičenja: Međunarodni horski festival „Jon Vidu” Lugož u Rumuniji, Horski festival „Majske muzičke svečanosti” Bijeljina, Međunarodni horski festival – Herceg Novi…

Od 2020. godine uspešno radi i nastupa sa Muškom vokalnom grupom “Pannonica”, aktivno peva i nastupa sa Vokalnim kvartetom “Vita Brevis” od 2018. godine. Oba ansambla su nastupila na Međunarodnom festivalu horova „Černomorski zvuci“, Balčik, Bugarska.

Sa svojim ansamblima uzela je učešće na festivalima, projektima i takmičenjima u Srbiji. Aktivno učestvuje u aktivnostima Srpske horske asocijacije od osnivanja. Usavršavala se na Master class i drugim stručnim seminarima i skupovima. Učestvovala je u radu horskih žirija, kao član raznih organizacionih timova i realizator preko dvadeset horskih projekata.

Dobitnik je nagrade za ličnost godine za 2019. godinu u oblasti kulture grada Zrenjanina.

Pin It on Pinterest