MI SMO

srpska horska asocijacija

PONOSNA SMO ČLANICA

EVROPSKE HORSKE ASOCIJACIJE

NAŠE ČLANSTVO BROJI

PREKO 120 HOROVA

OSNIVAČI SMO

NACIONALNOG OMLADINSKOG HORA SRBIJE

OSNIVAČI SMO

HORA DIRIGENATA

ČUVARI SMO

TRADICIJE HORSKE MUZIKE

O NAMA

Istorijat

1912. godine je u Somboru (tada u Austro-Ugarskoj) osnovan Srpski pevački savez, koji je za samo dve godine uspeo da okupi brojna pevačka društva i organizuje veliku „pevačku utakmicu“ sa oko 1.500 pevača 1914. godine.

1920-tih godina prerastao je u Južnoslovenski pevački savez i kao takav imao izuzetno važnu ulogu u muzičkom životu između dva rata. Drugi svetski rat je prekinuo njegovu delatnost.

Početkom 21. veka je bilo nekoliko popisa horova Srbije i pokušaja okupljanja, ali delatnost tih saveza nije zaživela u punom smislu. Maja 2017. godine u Somboru je održana Osnivačka skupština Srpskog horskog saveza, kojoj je prisustvovalo 60 dirigenata iz Srbije i regiona. Postavljeni su temelji za rad i obavljen je popis horova u zemlji.

Iz administrativnih razloga Savez je preimenovan u Asocijaciju. U članstvu se danas  nalazi oko 120 horova.

Aktivnosti i projekti

  • Seminari za dirigente, najčešće u okviru horskih festivala u zemlji („Mokranjčevi dani“ u Negotinu…)
  • Omladinski horski festival održava se od 2018. godine, prvo u Somboru, a potom u Novom Sadu – Evropskoj prestonici kulture
  • Nacionalni omladinski hor Srbije osnovan 2021. godine
  • Hor dirigenata
  • Digitalna horska riznica

Međunarodne aktivnosti

  • SHA je postala član Evropske horske asocijacije – Evropa Kantat 2017. godine.
  • Organizovala je audicije za Svetski omladinski hor (World Youth Choir) i Evrohor (EUROCHOR) i posredovala u učešću mladih pevača iz Srbije i Republike Srpske u tim velikim internacionalnim projektima.

Nacionalni omladinski hor Srbije

U leto 2021. godine ostvarena je velika želja i potreba Srpske horske asocijacije: osnivanje Nacionalnog omladinskog hora Srbije.

Misija ovog ansambla je okupljanje najperspektivnijih mladih pevača u velikom horu, organizovanje radnih boravaka i koncertnih nastupa hora, stalno usavršavanje članova i istraživanje novog i manje izvođenog horskog repertoara, kao i gostovanja u zemlji i inostranstvu. Za mlade pevače je to prilika za sticanje znanja i iskustva u horskom pevanju, ali i za nova poznanstva i druženje mladih iz raznih krajeva.

Hor vode priznati i iskusni stručnjaci za horsku muziku. Osnovna forma delovanja su višednevni radni boravci koji rezultiraju serijom koncerata u raznim gradovima. U planu su i učešća na festivalima i gostovanja u inostranstvu, kao i razmena sa omladinskim horovima drugih zemalja.

Članstvo u NOHS-u se postiže putem audicije.

Član možeš da budeš ukoliko: si rođen(a) u Srbiji, u njoj živiš ili studiraš, ili imaš srpsko poreklo, ali ne živiš u Srbiji. Uslov je da imaš od 16 do 25 godina, dobar glas, želju da budeš deo NOHS-a i da umeš da čitaš note.

Hor dirigenata

Pod okriljem Srpske horske asocijacije osnovan je Hor dirigenata, iz dva razloga:

  • potrebe za formiranjem specifičnog medijum-hora za usavršavanje horskih dirigenata na seminarima i drugim skupovima dirigenata, u kome bi članovi bili naizmenično i pevači i dirigenti i tako sagledavali sve probleme i sve ciljane i dostignute rezultate iz dva ugla;
  • Iz potrebe dirigenata da pevaju u dobrom profesionalnom (obučenom) horu, da upoznaju, uvežbavaju i izvode zahtevne horske programe, koje nije moguće ili bar ne često, izvoditi u amaterskim horovima.

Hor nastoji da izađe iz standardnih „mejnstrim“ repertoarskih okvira, da praktično „jedan na jedan“ istraži mogućnosti i probleme osvajanja novih repertoarskih sadržaja primenljivih za horsku praksu svakog od dirigenata-pevača.

Hor dirigenata je prvi nastup imao spontanim čitanjem s lista na Osnivačkoj skupštini Srpske horske asocijacije u maju 2017. godine u Somboru, da bi nastavio da deluje tokom dirigentskih seminara u okviru naših najznačajnijih horskih festivala: na Mokranjčevim danima u Negotinu kao i na Internacionalnim horskim svečanostima u Nišu.

Svoj prvi radni boravak je održao u formi kamernog mešovitog hora u Sremskim Karlovcima oktobra 2020. godine, kada je održan i koncert u Karlovačkoj gimnaziji i snimljen program pravoslavne duhovne muzike u Sabornoj crkvi u Karlovcima, a drugi projekat ženskog hora dirigenata u avgustu 2021. godine u Kragujevcu, u okviru Festivala kamernih horova i vokalnih ansambala „Koncepti“.

Umetnički direktor Hora dirigenata SHA je dr Miloje Nikolić.

Pin It on Pinterest