МИ СМО

српска хорска асоцијација

ПОНОСНА СМО ЧЛАНИЦА

ЕВРОПСКЕ ХОРСКЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ

НАШЕ ЧЛАНСТВО БРОЈИ

ПРЕКО 120 ХОРОВА

ОСНИВАЧИ СМО

НАЦИОНАЛНОГ ОМЛАДИНСКОГ ХОРА СРБИЈЕ

ОСНИВАЧИ СМО

ХОРА ДИРИГЕНАТА

ЧУВАРИ СМО

ТРАДИЦИЈЕ ХОРСКЕ МУЗИКЕ

О НАМА

Историјат

1912. године је у Сомбору (тада у Аустро-Угарској) основан Српски певачки савез, који је за само две године успео да окупи бројна певачка друштва и организује велику „певачку утакмицу“ са око 1.500 певача 1914. године.

1920-тих година прерастао је у Јужнословенски певачки савез и као такав имао изузетно важну улогу у музичком животу између два рата. Други светски рат је прекинуо његову делатност.

Почетком 21. века је било неколико пописа хорова Србије и покушаја окупљања, али делатност тих савеза није заживела у пуном смислу. Маја 2017. године у Сомбору је одржана Оснивачка скупштина Српског хорског савеза, којој је присуствовало 60 диригената из Србије и региона. Постављени су темељи за рад и обављен је попис хорова у земљи.

Из административних разлога Савез је преименован у Асоцијацију. У чланству се данас  налази око 120 хорова.

Активности и пројекти

  • Семинари за диригенте, најчешће у оквиру хорских фестивала у земљи („Мокрањчеви дани“ у Неготину…)
  • Омладински хорски фестивал одржава се од 2018. године, прво у Сомбору, а потом у Новом Саду – Европској престоници културе
  • Национални омладински хор Србије основан 2021. године
  • Хор диригената
  • Дигитална хорска ризница

Међународне активности

  • СХА је постала члан Европске хорске асоцијације – Европа Кантат 2017. године.
  • Организовала је аудиције за Светски омладински хор (World Youth Choir) и Еврохор (EUROCHOR) и посредовала у учешћу младих певача из Србије и Републике Српске у тим великим интернационалним пројектима.

Национални омладински хор Србије

У лето 2021. године остварена је велика жеља и потреба Српске хорске асоцијације: оснивање Националног омладинског хора Србије.

Мисија овог ансамбла је окупљање најперспективнијих младих певача у великом хору, организовање радних боравака и концертних наступа хора, стално усавршавање чланова и истраживање новог и мање извођеног хорског репертоара, као и гостовања у земљи и иностранству. За младе певаче је то прилика за стицање знања и искуства у хорском певању, али и за нова познанства и дружење младих из разних крајева.

Хор воде признати и искусни стручњаци за хорску музику. Основна форма деловања су вишедневни радни боравци који резултирају серијом концерата у разним градовима. У плану су и учешћа на фестивалима и гостовања у иностранству, као и размена са омладинским хоровима других земаља.

Чланство у НОХС-у се постиже путем аудиције.

Члан можеш да будеш уколико: си рођен(а) у Србији, у њој живиш или студираш, или имаш српско порекло, али не живиш у Србији. Услов је да имаш од 16 до 25 година, добар глас, жељу да будеш део НОХС-а и да умеш да читаш ноте.

Хор диригената

Под окриљем Српске хорске асоцијације основан је Хор диригената, из два разлога:

  • потребе за формирањем специфичног медијум-хора за усавршавање хорских диригената на семинарима и другим скуповима диригената, у коме би чланови били наизменично и певачи и диригенти и тако сагледавали све проблеме и све циљане и достигнуте резултате из два угла;
  • Из потребе диригената да певају у добром професионалном (обученом) хору, да упознају, увежбавају и изводе захтевне хорске програме, које није могуће или бар не често, изводити у аматерским хоровима.

Хор настоји да изађе из стандардних „мејнстрим“ репертоарских оквира, да практично „један на један“ истражи могућности и проблеме освајања нових репертоарских садржаја применљивих за хорску праксу сваког од диригената-певача.

Хор диригената је први наступ имао спонтаним читањем с листа на Оснивачкој скупштини Српске хорске асоцијације у мају 2017. године у Сомбору, да би наставио да делује током диригентских семинара у оквиру наших најзначајнијих хорских фестивала: на Мокрањчевим данима у Неготину као и на Интернационалним хорским свечаностима у Нишу.

Свој први радни боравак је одржао у форми камерног мешовитог хора у Сремским Карловцима октобра 2020. године, када је одржан и концерт у Карловачкој гимназији и снимљен програм православне духовне музике у Саборној цркви у Карловцима, а други пројекат женског хора диригената у августу 2021. године у Крагујевцу, у оквиру Фестивала камерних хорова и вокалних ансамбала „Концепти“.

Уметнички директор Хора диригената СХА је др Милоје Николић.