Пријаве су још увек отворене за поједине атељее!

Пошаљи нам мејл на festival@cxa.rs,

или се пријави овде→

РАСПЕВАНИ МОСТОВИ

Нови Сад, Србија

21.-28. Јула

2024.

Атељеи

Пријаве су на енглеском

пријави се овде→

О нивоима атељеа

A – за свакога

B – за певаче са хорским искуством

C – за оне који добро читају ноте и певаче који долазе припремљени

D – за националне и регионалне омладинске хорове, само по позиву и аудицији

Специјални атеље: Студијски обилазак за диригенте

A

Ниво

A2 Cigdem Aytepe and Sofia Gioldasi

A1 ОКУСИТЕ МУЗИКУ СВЕТА

У овој радионици, искусићете помало од разних традиција, из Скандинавије, Танзаније, Сенегала, Јужне Африке, Обале Слоноваче, Бразила и Кубе. Певамо, крећемо се, мало се и играмо и надам се – да се и забављамо!

Трајање: 3 дана (почиње у понедељак, 22. јула)

Завршни концерт: среда, 24. јули

За: мешовити

Узраст: сви

О МЕРЗИ

Фински пионир у дириговању ритмичким хоровима, композитор и педагог, специјализована за популарну музику, укључујући жанрове музике света, фузије и заједничке импровизације. Мерзи ради као предавач на Департману за музику света на Сибелијус Академији Универзитета уметности у Хелсинкију. Позната је по развијању студијског програма: Руковођење глобалним хором, које пружа увид у руковођење заједничким певањем из широке културне и естетичке перспективе. Воли игре, разиграност и верује у хорску музику која се изводи искрено и са правом енергијом. Вештине хорског дириговања види као сјајан уметнички покретач који доприноси друштву и свету око нас.
A2 Cigdem Aytepe and Sofia Gioldasi

A2 НАСЛЕЂЕ КАО МОСТ

ТРАДИЦИОНАЛНЕ ПЕСМЕ ИЗ ГРЧКЕ И ТУРСКЕ

У овом атељеу Софија и Чидем ће радити на дивним песмама из Турске и Грчке које говоре о љубави, радости живота, болу миграције ….  свака песма кореспондира са плесом! Следите плесне кораке традиције и истражите узбудљиве мирисе Источног Медитерана!

Трајање: 3 дана (почиње у понедељак, 22. јула)

Завршни концерт: среда, 24. јули

За: мешовити

Узраст: сви

О ЧИДЕМ

Почела је своје музичко образовање певањем у хоровима када је имала 6 година. Учила је виолину у средњој школи и завршила студије композиције и оркестарског дириговања на Државном конзерваторијуму у Анкари 2003, где је 2009. године завршила и мастер студије оркестарског и хорског дириговања. Учествовала је у многим хоровима током свог школовања; наступала је на много националних и интернационалних фестивала и такмичења:  у Арецу. Дебрецену и др. Похађала је мастеркласе хорског и оркестарског дириговања, као и композиције, са интернационално признатим предавачима. Од 2005, Чидем ради на Државном конзерваторијуму у Анкари, где је основала дечји, омладински, девојачки и мешовити хор, са којима је извела бројне интернационалне пројекте, подржала пројекте друштвене одговорности и приредила две књиге за децу. У сезони 2021-2022, била је диригент Хора Државне опере у Анкари, а тренутно ради као диригент Хора Конзерваторијума и Сајгун Филхармонијског хора. Такође диригује Омладинским хором Турског радија у Анкари. Чидем је извела бројне пројекте и била награђивана захваљујући овим хоровима. Сада има важну улогу и у развоју хорске музике у подизању младих генерација музичара у Турској.

О СОФИЈИ

Студирала је хорско дириговање на Конзерваторијуму у Амстердаму. Током мастер студија се усавршала, између осталих, са Базилиом Астулезом (Шпанија). Завршила је и студије музикологије и музичке педагогије на Аристотеловом Универзитету у Солуну.

Током последњих 13 година ради са децом и младим певачима, специјализирајући се на пољу интеракције хорског певања, телесних покрета и сценске акције. Током диригентског ангажмана у Амстердаму (Nieuw Vocal Amsterdam), њен хор је имао част да наступи на инаугурацији холандског краља, снима за Дојче грамофон, наступа у највећим дворанама у Холандији (Concertgebouw, Muziekgebouw…) и такође освоји Сребрну награду на Cantemus Интернационалном хорском такмичењу у Мађарској. 2011. године радила је као наставник музике у Nationale Koren (Холандија) припремајући децу за Трећу и Осму симфонију Малера (концерти са Берлинском филхармонијом/сер Сајмоном Ретлом и Концертгебау оркестром/Марис Јансонс). 2015. Софија се враћа у своју домовину, Грчку. Оснивач је, диригент и уметнички руководилац женског вокалног ансамбла Voci Contra Tempo. Такође диригује и дечјим и омладинским хором „Удружења пријатеља музике“ у Солуну, Грчка и често је позивана као гост диригент у Грчком Радио Хору. Voci Contra Tempo функционише као пројектни хор чији чланови су класично обучени музичари, пасионирано посвећени хорској музици. Разноврстан репертоар тог ансамбла укључује значајна дела за женски хор, као и акапела композиције, а фокусиран је на савремену и традиционалну музику. Наступали су у најпрестижнијим салама у Грчкој и сарађивали са значајним институцијама, као што су Грчка Национална Опера и Солунски Државни симфонијски оркестар. У августу 2021. наступали су широм Италије са великим успехом. 2022. су креирали “Project Patrida”, вишедимензионални едукативни и уметнички пројекат, са идејом стварања нове грчке хорске музике. Осам нових хорских дела је специјално написано за ту прилику и сва су премијерно изведена у Берлину. Софија је често позивана као вођа радионица, предавач и руководилац мастеркласова широм Европе. Често сарађује са организацијама, институцијама и асоцијацијама као што су Europa Cantat, IFCM, Feniarco итд. Њени наредни пројекти сарадње укључују 3-дневни едукативни семинар и хорску радионицу на Кипру, учешће у раду жирија на Националном такмичењу хорских диригената у Арецу, Италија 2024 и на Хорском такмичењу у Бадену Аустрија 2024.

A3-Kjetil-Aamann otkazano

A3 ЛЕГЕНДАРНА МУЗИЧКА ЛАБОРАТОРИЈА

Овај атеље је музичка лабораторија у којој ћемо истражити различите стилове. Заједно, створићемо једноставне ритмичке аранжмане са елементима из поп музике и многих других жанрова, који могу и да изненаде и да забаве слушаоце.  Коначно, покушаћемо и да научимо неке вештине које касније можете употребити и у свом хору. Ако свирате неки мали музички инструмент, молим вас да га донесете на Фестивал.

Трајање: 4 дана (почиње у понедељак, 22. јула)

Завршни концерт: среда, 25. јули

За: мешовити

Узраст: 13-19

О КЈЕТИЛУ

Одрастао је у Норвешкој и Замбији. Има разноврстан музички „бекграунд“, од поп и рок бендова све до класичних традиција. Тренутно је музички директор неколико хорова у Норвешкој као и музичког драмског театра у Кини. Кјетил је био руководилац атељеа на бројним фестивалима у Европи и Азији.

A2 Cigdem Aytepe and Sofia Gioldasi

A4 ЛАБОРАТОРИЈА ТИШИНЕ И ЗВУКА

Кроз процес слушања и креирања јединственог звука из скица једноставних мелодија са Балкана, учесници ће имати могућност да усаврше своје вокалне и креативне могућности. Кроз Музику, најбољи интернационални језик, моћи ће да се повежу са другима, али и са самим собом. Такође, ствараћемо сцену по мери извођача.

Трајање: 3 дана (почиње у четвртак, 25. јула)

Завршни концерт: субота, 27. јули

За: мешовити

Узраст: сви

О АЛЕКСАНДРУ

Завршио је Одсек за Општу музичку педагогију на Музичкој академији у Новом Саду, као и соло-певање у МШ „Исидор Бајић“ у истом граду.

Био је руководилац неколико аматерских, али и професионалних хорова/ансамбала. Од 2009. је професионални асистент диригента и певач у Војвођанском мешовитом хору. Репертоар овог професионалног хора заснован је на делима запостављених композитора, као и на госпелу, савременој музици, православној духовној музици итд. Био је уметнички руководилац и певач у мушком ансамблу „Клапа Панон“, певач у Камерном Хору Европе и Тајм ансамблу. Основао је женски хор у свом граду – Шиду; један је од оснивача, као и вокални инструктор у хору Сербика у Сремској Митровици, те члан Светског Хора за Мир. Од 2003. до 2011. учествовао је, као певач-баритон, у 11 различитих пројеката Светског омладинског хора, радио са 22 диригента и певао преко 150 композиција на више од 20 језика.

B

Ниво

A2 Cigdem Aytepe and Sofia Gioldasi

B1 АТЕЉЕ ЗА ДЕЦУ – МУЗИКА КАО ТЕРЕНСКО ВОЗИЛО

We all laugh, cry, love, hate,
We all hope, dream, feel hunger, feel pain
We are one world, one people
And we all breathe the same

У овом атељеу деца ће научити песме из сваког угла света – Јапана, Шведске, Северне Америке, Румуније и Бугарске. Овај атеље се бави тиме колико смо различити – и како смо слични у нашим разликама. Такође је и о томе како да научимо да пређемо преко мостова који нас раздвајају – путем најспектакуларнијег, најбржег, мулти-функционалног теренског возила, под именом „музика“.

Трајање: 4 дана (почиње у понедељак, 22. јула)

Завршни концерт: четвртак, 25. јули

За: децу

Узраст: 9-15

О ЈАНИ

Студирала је хорско дириговање у Бугарској и Сједињеним Америчким Државама. Завршила је мастер студије из Хорског дириговања са проф. Јозефом Флумерфелтом на Вестминстер Хорском колеџу у Принстону, САД. По повратку у Бугарску 2002. почела је да ради као асистент диригента у једном од најцењенијих дечјих хорова у тој земљи, Детска китка, који се састоји од 120 деце из 35 различитих школа у граду Пловдиву. Од 2011. године је главни диригент тог хора. Њен рад са хором Детска китка има за циљ да гради нову публику кроз истраживање новог репертоара и сарадњу са уметницима из различитих области, истовремено се држећи традиције и техничке и уметничке изванредности, коју су у том хора поставили претходни диригенти. Такође је и асистент за Хорско дириговање на Академији за музику, плес и лепе уметности у Пловдиву, Бугарска, као и вокални инструктор Дечје академије Државне опере у Пловдиву. Јана је водила диригентске радионице у Америци, Шведској и Бугарској. Добитник је престижних награда за свој рад и цењена због своје подршке младим диригентима и усвајања иновативнх метода у уметности дириговања у Бугарској. Тренутно ради на својој докторској дисертацији, под називом „Имплементација телесних метода у процесу пробе са дечјим хоровима“.
B2 Mikko Sidoroff cancelled

B2 ЕКСПЕДИЦИЈА НА СЕВЕР!

Зароните у очаравајући свет Севера – Скандинавске, Финске и Балтичке хорске музике. Било да сте певач аматер или да сте претходно хорски обучени, добродошли сте да нам се придружите. Откријте дирљиве мелодије и заносне хармоније које дефинишу хорске традиције у северним пределима Европе.

Трајање: 4 дана (почиње у понедељак, 22. јула)

Завршни концерт: четвртак, 25. јули

За: мешовити

Узраст: сви

О МИКУ

Рођен 1985. године, Мико је диригент и композитор из Хелсинкија, Финска. Завршио је мастер студије на Сибелијус Академији 2011., а од 2022. ради као диригент, педагог за хорску музику и композитор. Компоновао је бројна дела за различите хорове и дириговао много премијерних извођења. Од 2018. до 2022. био је на позицији шефа Оперског хора у Државном театру Кобург. Од 2023. ради у Берлину, Немачка, где је преузео нове дужности уметничког директора два хора на Хорској академији у Дортмунду: Женски хор и Колегијум музикум. Осим ових дужности, такође ће заузети и место шефа диригента у професионалном Симфонијском хора Бамберга.

Сидороф је и уметнички директор Камерног хора „Хризостомос“, који је основао 2003. Хор је специјализован за извођење савремене финске православне духовне музике, а често поручује и премијерно изводи нова дела. 2016. и 2018. радио је као гост диригент са Еврохором а недавно је подучавао хорско дириговање на Академији Универзитета у Дортмунду, Немачка.

A2 Cigdem Aytepe and Sofia Gioldasi

B3 ОПЕРСКА СЦЕНА

Дођите да запевате неке од најпознатијих оперских хорова, које су писали различити композитори из разних земаља. Будите на сцени, уместо у публици. Певајте оно што сте до сада само слушали.

Трајање: 5 дана (почиње у понедељак, 22. јула)

Завршни концерт: петак, 26. јули

За: мешовити

Узраст: сви

О ДАРИУ

Рођен је у Сарајеву 1980. Завршио је Музичку академију у Сарајево (Два одсека: за дириговање и композицију) а специјализацију у
Baden bei Wien.
Радио је као диригент и корепетитор са разним соло певачима и инструменталистима. Такође је радио као шеф диригент Оперског хора, као и балетски корепетитор у Народном позоришту у Сарајеву. Од 2009. је диригент Опере Народног позоришта. Био је директор Народног позоришта у Сарајеву током 12 година и водио Оперу у неколико мандата. На Музичкој академији у Сарајеву предаје оркестарско дириговање и шеф је Одсека за дириговање од 2018. Такође је гост диригент на Музичкој академији на Цетињу, Црна Гора. Међу многим оркестрима којима је дириговао налазе се: Сарајевска филхармонија, Дубровачки симфонијски оркестар,
Sinfonietta Baden
(
Baden bei Wien-Austria)
и други. Основао је Камерни оркестар на сарајевској Музичкој академији 2007. године. Поред дириговања, свирао је оргуље у Сарајевској катедрали, клавир у камерном ансамблу и компоновао много комада, чија су извођења била у Хрватској, Србији, Норвешкој, Француској, Бугарској итд.
B4-Stephan-Lutermann otkazano

B4 Take Over

Зграби сцену и учествуј у стварању импресивног перформанса. Са интернационалним репертоаром, покретом и креативним просторним дизајном, развиће се заносно ремек дело. Инспириши се и преузми сцену својим гласом.

Трајање: 5 дана (почиње у понедељак, 22. јула)

Завршни концерт: петак, 26. јули

За: мешовити

Узраст: 16-30

О СТЕФАНУ

СТЕФАН је диригент и црквени оргуљаш, веома тражени солиста који је наступао на бројним реситалима широм света. Велика дискографија и бројни снимци приказују његову компетенцију у разним музичким стиловима, радозналост у откривању загубљених дела али и савремене музике. Диригент је неколико различитих ансамбала, а посебно је посвећен младој генерацији певача. Последњих година интензивно се бави хором у покрету, што је довело до оснивања КОРЕОС-а, првог ансамбла те врсте у свету.

A2 Cigdem Aytepe and Sofia Gioldasi

B5 ДАМЕ ПЕВАЈУ

Атеље за жене свих генерација. За оне које смеју да се смеју (и понекад пусте сузу), креирајући музику са инспиративном и енергичном диригенткињом. Традиционална музика, нове партитуре, узбудљиви аранжмани.

Трајање: 4 дана (почиње у понедељак, 22. јула)

Завршни концерт: четвртак, 25. јули

За: женски

Узраст: 18+

О ДРАГАНИ

Професор је на Факултету музичке уметности у Београду и диригент прослављеног женског хора Collegium Musicum. Осим богате диригентске каријере, она је аутор и више интермедијалних пројеката и зборника „Антологија српске музике за дечје и женске хорове композитора друге половине 19. и прве половине 20. века“, као и више радова, семинара и радионица из области диригентске интерпретације и хорског певања.
Била је анагажована и као диригент Оркестра Министарства унутрашњих послова Републике Србије са којим је остварила више концерата у земљи и турнеју у Дубаију.
A2 Cigdem Aytepe and Sofia Gioldasi

B6 СРПСКА ХОРСКА РИЗНИЦА

Истражите богато наслеђе српске хорске музике, од аранжмана старих црквених напева до разиграних балканских, неправилних ритмова, лирских дубина и распеваних мелодија коз векове. Упознајте посебност музике рођене на раскршћу Истока и Запада.

Трајање: 5 дана  (почиње у понедељак, 22. јула)

Завршни концерт: петак, 26. јули

За: мешовити

Узраст: сви

О РАДЕТУ

Рођен 1972. године, завршио је Државну Музичку академију „Гњесина“ у Москви, Русија, на два одсека: композицију (класа Борис А. Чајковски и Кирил Ј. Волков) и хармонику (класа Владимир Г. Карољ). Добитник је две специјалне дипломе „Са одликовањем“.  Дириговање је похађао у класи Владимира Фелера. Седмогодишњи боравак у Москви утемељио је правац обликовања његовог уметничког израза као композитора и извођача. Остварио је бројне снимке за руски државни Радио и ТВ, највише као композитор. Његове композиције могу се наћи и данас на концертним програмима у Москви (махом инструментална и камерна музика). Педагошки рад на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву  започео је 2000. године, са ангажманом на више одсека – дисциплине: Музички облици, Црквена хорска музика, Хармоника, Камерна музика, Хор. Од 2015. је у звању редовног професора, а од 2002 до 2019. руководилац је Смера за црквену музику и појање. Као диригент и уметнички директор Камерног хора студената тог Одсека, одржао је бројне концерте и обликовао програмски концепт и профил рада овог ансамбла. Основни циљ и идеја ансамбла – учешће на богослужењима, проширен је на концертне наступе укључивањем разноврсног репертоара. Као диригент, Радовић је премијерно извео многа дела, од којих су нека композитори посветили управо њему и Камерном хору.

Осим класичне хорске музике, његов хор изводи и музику различитих жанрова и стилова, посебно од српских аутора, али и руских, западно-европских и других. Наступао је у многим земљама: Италији, Србији, Немачкој, Русији, Словачкој, , Пољској, Грчкој, Словенији, Хрватској, Црној Гори, Шведској. Са Камерним хором снимио је седам ЦД-а, десетине концерата и документарних филмова. Освојио је награде на интернационалним хорским такмичењима у неколико земаља и добитник је специјалних награда на свим значајним такмичењима-фестивалима у Србији (Неготин и Ниш). Као универзитетски професор, Радовић је и аутор публикација: монографија и аналитичког материјала. Доста је радио на успостављању уметничке сарадње са бројним културним и едукативним институцијама у земљи и иностранству (нпр. Институт за црквену музику, Универзитет Јејл, САД). Члан је многих жирија на интернационалним такмичењима и одликован је са неколико почасних награда за свој значајан рад на подручју уметности и културе.

C

Ниво

A2 Cigdem Aytepe and Sofia Gioldasi

C1 ЛАТИНО АМЕРИЧКА МУЗИКА

Ова радионица ће представити различите репертоаре Хиспано – Америке и истраживати развој хорске музике, композиција и аранжмана музике из народних извора. Репертоар ће се састојати од контрастирајућих дела; нека од њих ће садржати еуритмију и говор тела.

Трајање: 6 дана (почиње у понедељак, 22. јула)

Завршни концерт: субота, 27. јули

За: мешовити

Узраст: 18-40

О МАРИЈИ

Хорски и оркестарски диригент, професор на колеџу, наставник и руководилац националних и интернационалних хорских пројеката, специјализована за латино-америчку хорску музику 20. и 21. века. Добитник је награда: „Kulturpreis“ (1998) од фондације „Inter Nationes“; Награде за музику “Роберт Едлер” (2000), Награде „Хелмут Рилинг“ (2009), Награде за животно дело од Интернационалне федерације за хорску музику (IFCM) (2019); Хорске награде за животно дело (Светска асоцијација омладинских и дечјих хорских уметника, Хонг Конг, Кина, 2020) и почасни докторат Метрополитен Универзитета, Каракас, Венецуела (2023). Међу њеним дужностима су била, или су и данас, звања професора музике и хорског дириговања на Универзитету Симон Боливар (Каракас, Венецуела, 1976 – 2019), Другог диригента у Хорско симфонијским извођењима  Ел Системе (Каракас, Венецуела, 1976-2012), Уметничког директора  програма „Musica para Crecer” Развојне банке Анда (Латинска Америка 2003 – 2017), Потпредседника и саветника Интернационалне федерације за хорску музику (IFCM 1996-2014/ 2017-2023/ 2023-2026), Члана Интернационалног музичког већа (International Music Council UNESCO 2002-2004) и члана Светског хорског савета организације Интеркултур (2017-); Оснивача и уметничког директора Cantoria Albert Grau (1976-2012) и Орфеон Универзитета Симон Боливар (1976-2008).

Често је позивана као гост диригент, председник или члан жирија, предавач, и професор хорске музике у САД, Канади, Латино Америци, Европи, Азији и Океанији, а премијерно је изводила бројна дела. Тренутно ради као Уметнички директор Фондације Schola Cantorum de Venezuela, где и диригује од 1992. године, као и Coral Fundacion Empresas Polar (1992-).

A2 Cigdem Aytepe and Sofia Gioldasi

C2 ПРАВОСЛАВНА ДУХОВНА МУЗИКА

Величанствени и раскошни хорски звук симфонизиране хорске партитуре, топла једноставност манастирског напева у хорској обради или древни напеви у савременом руху…појање или хорско певање духовних композиција може да нас уздигне до најдубљих и узвишених аспеката вере.

Трајање: 5 дана (почиње у понедељак, 22. јула)

Завршни концерт: петак, 26. јули

За: мешовити

Узраст: сви

О ИРИНИ

Диригент, пијаниста, композитор и уметнички директор Академског хора Универзитета у Варшави. Поред рада на акапела музици, остварује значајне уметничке пројекте сарађујући са најистакнутијим пољским инструменталним ансамблима. Цењена на бројним домаћим и међународним фестивалима и такмичењима, позивана је да води радионице и учествује у тематским конференцијама, како у Пољској, тако и у иностранству. Оно што је највише занима у свету музике је обликовање мелодије и експресивно извођење великих дела, која су понекад утонула у заборав.

A2 Cigdem Aytepe and Sofia Gioldasi

C3 СВЕТ СТРАСТИ – УМЕТНОСТ МАДРИГАЛА

Осетите лепоту ренесансне хорске музике са посебним фокусом на заносну уметност мадригала и поново откријте безвремену повезаност музике, емоција и и заједништва. Овај атеље има за циљ да омогући непосредно искуство, комбиновањем историјског знања, извођачке праксе и емоционалног истраживања са циљем оживљавања древних партитура.

Трајање: 6 дана (почиње у понедељак, 22. јула)

Завршни концерт: субота, 27. јули

За: мешовити

Узраст: сви

О АНИ

Након 12 година учења виолине, завршила је Музичку педагогију и Хорско дириговање на Музичкој академији у Букурешту, мастер студије стилистике дириговања и докторске студије музике, са тезом „Едукативни систем Золтана Кодаља у модерном европском контексту“.

Између 2002. и  2013. била је диригент и уметник – саветник за текст у Хору Мадригал. 2007. је добила Специјалну награду Фондације Ноел Мине Европе Кантат на Интернационалном такмичењу младих диригената у Будимпешти, после које су уследиле друге награде и одликовања. 2013. је одликована од председника Румуније Орденом за заслуге у култури у рангу Витеза, кат. Д – Извођачке уметности, а поново, 2023. је одликована истим Орденом, али у рангу Официра. Од 2014. Ана Унгуреану је главни диригент Националног камерног хора „Мадригал – Марин Константин“, као и уметнички директор Националног програма Cantus Mundi. Специјализована под вођством маестра Марина Константина и диригента Јона Марина, дириговала је Хором Мадригал на стотинама концерата, наступајући по читавом свету. Професионално искуство које је стекла са оснивачем Хора Мадригал, који јој је био ментор 9 година, препоручује њу као ученика и настављача Марина Константина. Као додатак њеној импресивној каријери хорског диригента, она је и стручњак који надахњује будуће генерације хорских диригената у Румунији. Већ је координирала стотине радионица хорског дириговања широм Румуније и надгледала недељне вебинаре из музичог образовања и хорског дириговања, које је од 2020. до 2022. организовао Национални прoграм Cantus Mundi. 2022. је добила Награду „Марин Константин“ за Изузетност у музици, те је изабрана за представника Румуније у Светском хорском савету, управном телу светске хорске организације INTERKULTUR.

Ана Унгуреану је члан неколико националних и интернационалних жирија, као што је Међународно хорско такмичење „Гаврил Музическу“ – десето издање у Јашију, Румунија (2015-2023), „Омладински трофеј“ Такмичење у Амари, Румунија (2023), Међународно такмичење хорова „Vox Lucensis” (2023) у Луки, Италија или Интернационално такмичење у хорској композицији „Мојих првих 50 година“ у Парми.

A2 Cigdem Aytepe and Sofia Gioldasi

C4 Wo Mankind!

У овом атељеу Панда ће вас научити својим основним принципима заснованим на методологији „Voice & Physique”. Свест о телесном, здрава основна поставка тела, као и стални проток одрживе енергије учиниће певање лакшим и чак радоснијим. Том и Панда ће створити истински вокални, театарски спектакл са оригиналним поп – арт и савременим музичким аранжманима, прелазима из жанра у жанр и мултидисциплинарним елементима у овом атељеу. Биће то једно холистичко искуство коришћења гласа и тела као инструмента да би се стигло до публике. Музика која покреће!

Исток сусреће Запад, хоризонтална конекција, женско, кружно кретање. Пригрлимо живот и човечанство, које долази

из више векова изградње цивилизације према истинској међусобној повезаности (Човечанство / Жено-човечанство).

Истина, Равноправност и Слобода!

Трајање: 6 дана (почиње у понедељак, 22.)

Завршни концерт: субота, 27. јули

За: мешовити

Узраст:  16-30

Припреме са циљем креирања вокално театарског перформанса.

Репертоар:

1. Father Storm Contemporary Componist: Laura Jēkabsone
2. S.O.D. medley – Los Bravos, Rolling Stones, Amy Winehouse Pop – Art Arrangement: Richard FitzHugh
3. Canon Panda’s Choireographies – Earth & Time Canon Componist: Hans Helsen
4. The Show Must Go On / Before I Go – Queen, Guy Sebastian Pop – Art Arrangement: Richard FitzHugh
5. Canon Panda’s Choireographies – Summer to Fall Canon Componist: Christoph Hiller
6. Deliver Us – Prince of Egypt (movie/DreamWorks) Musical Componist: Stephen Schwartz arrangement: Tom Johnson

О ПАНДИ

Студирала је на Плесној Академији у Ротердаму, Холандија. Подучавала је у Кодартсу, Музичком театру у Ротердаму и радила са Холандским дечјим хороом, Холандским женским хором и Вилмом тен Волде као инструктор за покрет и редитељ током више од десет година. Протеклих 15 година Панда ради на свом методу/философији: „
Voice & Physique”.
Овај метод подразумева подршку гласу креирањем добре физичке свести (освешћености) и начина који омогућава да покрет допринесе квалитету певања. Панда држи радионице и мастеркласе
„Voice & Physique“
широм света и креира Хореографију (игра речи: хор+кореографија) за различите хорове и њихове догађаје. У априлу 2014. штампана је њена књига „
Voice & Physique”
а друга књига „Хореографије“ је објављена у априлу 2019. У јулу 2022 издавачка кућа Хелблинг је објавила две е-књиге Пандиног рада које садрже видео са њеним вежбама и 18 сасвим нових канона са кореографијом: „
Waking & Warming Up
и „Пандине кореографије“. 2014. и 2018. је креирала победнички програм
Aarhus Pigekor
са диригентом
Helle Ho
yer Vedel
за време „Светских хорских игара“ у Риги, као и у Чванеу – Јужна Африка. 2015. освојили су сребрни куп у „Нека народи певају“ у Минхену, Немачка. Као атеље лидер Панда је радила на разним европским фестивалима: Европа Кантат (Мајнц 2006, Утрехт 2009, Бон 2008+2010, Перну, Естонија 2011, Торино 2012, Берген 2014, Печуј, Мађарска 2015, Лион 2017, Талин 2018, Љубљана 2021) и за
AMJ Eurotreff (Wolfenbuettel 2007+2017),
Лајпцишки симпозијум за дечје и омладинске гласове (2011),
FCEC 48 Festival Internacional de Cant Coral (
Барселона 2013),
Choralies (Vaison-la-Romaine 2016+2019), Leading Voices (2022, MC), VoiceUp A capella Festival (2023).
Панда такође води мјузикле, лакше оперске и музичко-театарске представе.
2014. је добила награду „Најбољи редитељ“ а 2016 „Најбоља кореографија“. Хореографија је термин који је смислила Панда да би истакла чињеницу да је њен рад – о покрету који подржава певање.

О ТОМУ

Том је виолиниста и диригент. За њега је певање најприступачнија форма за прављење музике. Кроз певање Том може да допре до свих друштвених група: деце и одраслих, хорова и школа, професионалаца и почетника. Нада се да свако може да искуси радост заједничког певања.

Када почиње од основе, Том често пева са децом у школама. Он је уметнички директор Zuidgeluid, и диригент у OpMaatOrkest. Два пројекта који користе певање као начин повезивања у друштву. Такође, због свог рада са хоровима редовно је позиван као вођа опен сингинга или атељеа у Белгији и иностранству. Диригује De Lambertijnen (деца узраста од 8 до 12) и Carmina (млади од 12 до 18), два хора из C-koren, највеће хорске породице у Белгији, са преко 300 певача у чланству. Том диригује и мешовитом вокалном групом Vocaal Ensemble Viermaliks in Mechelen.

D

Ниво

A2 Cigdem Aytepe and Sofia Gioldasi

D1 НАЦИОНАЛНИ ОМЛАДИНСКИ ХОРОВИ МИР НА ЗЕМЉИ

Неколико националних и регионалних омладинских хорова ће се удружити ради припреме концерта под називом „Мир на земљи“, са композицијама од старих мајстора до савремене музике.

Трајање: 6 дана (почиње у суботу, 20. јула)

Завршни концерт: четвртак, 25. јули

За: националне омладинске хорове

О ГЕОРГУ

Георг Грин се сматра за једног од најтраженијих хорских диригената и специјалиста за хорски звук. Основао је KammerChor Saarbruecken 1990. године и од тада до данас је уметнички директор тог ансамбла. Победник је најважнијих интернационалних и националних хорских такмичења, приређује концерте на бројним познатим музичким фестивалима и редовно издаје ЦДове са Saarlaendischer Rundfunk, Carus and Rondeau Productions. Од 2000. до 2013. био је професор хорског дириговања на Универзитету за музику и извођачке уметности у Манхајму. Тамо је основао камерни хор са којим је такође освојио неколико интернационалних награда. 2012. Георг Грин је прешао на Универзитет за музику Saar као професор и постао је уметнички директор ансамбла BachChor Saarbruecken. Од 2008. је члан и певач-баритон у Daarler Vocal Consort.

Георг Грин делује и као гост диригент и гост професор, члан жирија и тутор на интернационалним мастеркласима за хорско дириговање широм света. Од 2010. је ментор на форуму за диригенте Немачког музичког већа, а од 2015. до 2019. је био председник жирија на Интернационалном такмичењу камерних хорова у Марктобердорфу, Немачка. Од 2022. води Међународни мастерклас за хорске диригенте. Током протекле три године концерти, жирирање, мастеркласови и ангажмани као госта диригента су га одвели у многе земље Европе, у Јапан, Тајван и неколико пута у САД.

У сезони 2023-2024 Георг Грин је позван, између осталог, у Аргентину, Грчку, Ирску, Италију, Јужну Кореју, Турску и САД.

A2 Cigdem Aytepe and Sofia Gioldasi

D2 СТУДИЈСКА ТУРНЕЈА ЗА ДИРИГЕНТЕ

Студијска тура или турнеја је део Диригентског програма и уједно једини начин да се виде пробе атељеа. Сваки дан од 22. до 27. јула Студијска тура, под вођством Јана Шумахера посећује радионице широм Новог Сада да би се чула разноврсна музика и учило од разних диригената.

Трајање: 6 дана (почиње у понедељак, 22. јула)

О ЈАНУ

Јан Шумахер (1980) је професор и музички директор на Гете-Универзитету у Франкфурту од 2015. и предаје дириговање на Музичкој академији у Дармштату од 2019. До 2016. је радио професор хорског дириговања на Колеџу за црквену музику у Ротенбургу. Након завршетка студија Школске музике и Немачког на Универзитету „Јоханес Гутенберг“ у Мајнцу, Јан је наставио са студијама Дириговања са Волфгангом Шефером на Универзитету за музику и извођачке уметности у Франкфурту. Већ као дечак и младић (музичко образовање стечено са Хором дечака Катедрале у Лимбургу и Државним омладинским хором Rheinland-Palatinate), био је фасциниран активностима у групном певању, што је остала главна мотивација за многе његове активности до данашњег дана. Поред хорова и оркестара Универзитета у Франкфурту и Академије у Дармштату, Јан такође диригује и ансамблом Camerata Musica Limburg. Са тим ансамблом је наступао на: IFCM, WSCM, ACDA националној конференцији и освајао прве награде на интернационалним хорским такмичењима.  Са својим ансамблима гради широке репертоаре, од грегоријанских напева до светских премијера, од симфонијског оркестра до биг бенда, и вокалне или електронске импровизације. Јан подучава на курсевима за хорове, оркестре и диригенте широм Немачке, а био је и члан жирија на националним хорским такмичењима у Немачкој, Аустрији и Швајцарској. Уредник је бројних хорских нотних збирки у сарадњи са некима од најзначајнијих издавачких кућа (Helbling, Carus, Baerenreiter, Peters).

На интернационалном нивоу ангажован је на фестивалима као што су: America Cantat (Panama 2019), Africa Cantat (Cameroun 2023), Europa Cantat (Slovenia 2021), Choralies (2016, 2019, 2022), а као вођа радионица и предавач радио је за Асоцијацију америчких хорских диригената (ACDA 2013, 2023), IFCM Светски симпозијум (Аргентина 2011, Барселона 2017), или за Асоцијацију хорских диригената Филипина (Манила 2019).

Био је гост диригент, између осталог, у Камерном хору Европе, Филхармонијском хору Тајпеј (Менделсон: Илија 2019) и у Coro Universitario de Mendoza (2022). Јан је држао мастеркласе из дириговања у Бугарској, Исланду, Турској, САД, Венецуели, Аргентини, Кини, Филипинима и Ирану.

Од 2009. – 2018. Јан је био члан Управног одбора, а касније у два наврата потпредседник и руководилац музичке комисије Европске хорске асоцијације Europa Cantat. До данас делује као члан уметничког комитета Интернационалног такмичења камерних хорова у Марктобердорфу, Немачка, а од 2019. је на месту уметничког директора тог престижног немачког хорског такмичења. Од 2020. је потпредседник Интернационалне федерације за хорску музику (IFCM).