Од хора у покрету до хорског театра

ЛАБОРАТОРИЈА ХОРСКОГ ПОКРЕТА

ns2022_logo_rgb_b
CXA logo 320x320
Goethe Institut
buducnost-evrope-logo-b

Нови Сад, Градска концертна дворана (Музичка школа „Исидор Бајић“)

26.-30. април 2022.

Пријаве од 15. фебруара.

Опис пројекта

Пројекат „Од хора у покрету до хорског театра“ конципиран је као својеврсна ЛАБОРАТОРИЈА ХОРСКОГ ПОКРЕТА, у оквиру које ће се теоријски разматрати и кроз практични рад у радионицама демонстрирати различите могућности кореографије и театрализације хорских програма.

Намењен је диригентима, који ће током 3, 4, или 5 дана пратити презентације, пробе и концерте/перформансе, а у неким радионицама и сами учествовати.
Заинтересовани диригенти треба да попуне и пошаљу онлајн пријаву, а евентуална питања пошаљу на мејл: info@cxa.rs

ДЕТАЉНИЈЕ

Као медијум-хор, са којим ће практично радити реномирани европски и српски диригенти и кореографи, учествује Национални омладински хор Србије. Хор диригената Српске хорске асоцијације, који чине диригенти разноврсних хорова, пратиће цео пројекат кроз интерактивно учешће.

Хорска лабораторија се одржава у склопу великог пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе 2022“ и позициониран је у програмску платформу БУДУЋНОСТ ЕВРОПЕ, јер за циљну групу има омладину и децу старијег узраста.

Своје методе и подухвате ће презентовати: диригенти Кармина Шилец (Словенија), Стефан Лутерман (Немачка), др Милоје Николић (Србија), кореографи Панда ван Проздеј (Холандија) и Ларс Шајбнер (Немачка), као и бројни други стручњаци за сценски покрет и плес, позоришни драматурзи и редитељи.

Очекује вас гостовање познатог ансамбла CHOREOS из Немачке, као и концерти/перформанси других хорова.

 

Програм

Место догађања: Музичка школа „Исидор Бајић“, Булевар Цара Лазара 67, Нови Сад

Скраћенице и тачне локације:

 1. Градска концертна дворана (ГКД) у приземљу школе
 2. Сала за пробе на 2. спрату школе (ПС)
 3. Национални омладински хор Србије (НОХС)
Уторак, 26.04.
 • Долазак чланова Националног омладинског хора Србије у Нови Сад; пробе са Тамаром Адамов Петијевић, Стефаном Лутерманом и Ларсом Шрајбнером (ПС)
Среда, 27.04.
 • 10.00 – 13.30 проба НОХС (ГКД)
 • 14.00 Ручак НОХС
 • 16.00 – 18.30 проба НОХС (ГКД)
 • Поподне – долазак свих учесника – диригената и предавача
Четвртак, 28.04.
Програм за НОХС:

 • 10.00 (или 9.30)– 13.30 проба НОХС (ГКД)
 • 14.00 ручак
 • 16.00 – 18.30 проба НОХС (ГКД)

Програм за диригенте:

 • 10.00 – 13.30 присуство проби НОХС (ГКД)
 • 14.00 ручак
 • 16.00 – 18.30 Кармина Шилец, презентација методе CHOREGIEМилоје Николић, коментар и повезивање метода (ПС)

Заједнички програм:

 • 19.00 Снимак перформанса ДАМАР, уз уводно излагање диригента Дуње Деурић и других учесника пројекта (ГКД)
 • Око 20.00 вечера
Петак, 29.04.

Програм за НОХС:

 • 10.00 – 13.30 проба НОХС (ГКД)
 • 14.00 ручак

Програм за диригенте:

 • 10.00 – 11.30 Видео радионица: Метода „Voice and Physique”
  Панда ван Проздеј (ПС)
 • 11.50 – 13.30 Миља Мазарек, Матеја Ристић (јављање из Шангаја), Катарина Станковић, Милоје Николић, презентација пројеката хорског театра код нас (ПС)
 • 14.00 ручак
 • 16.00 – 18.00 Стефан Лутерман и чланови ансамбла CHOREOS, презентација методе CHOREOS (ГКД)

Заједнички програм:

 • 19.00 Концерт/ перформанс НОХС (ГКД)
 • Око 19.30 вечера и Презентација Фестивала РАСПЕВАНИ МОСТОВИ (ПС)
Субота, 30.04.

Програм за диригенте:

 • 10.00 – 11.30 Видео радионица – Панда ван Проздеј (ПС)
 • 12.00 – 13.00 (13.30) Ана Ковачић и „Бајићеви славуји“, јавна проба за дечју оперу „Шумска краљица“ Ф. Штефановића (ПС)
 • 14.00 ручак
 • 16.00 – 17.00 Драгана Јовановић и Бранислава Стефановић, презентација методе и заједничког рада диригента и редитеља
 • 17.30 – 18.30 дискусија, питања и одговори, коментари претходних концерата (ПС)
  Милоје Николић, модератор
 • 19.00 Концерт/ перформанс DREAM(E)SCAPES (ГКД)
  CHOREOS, Stephan Lutermann
  Улазница: Обавезни хуманитарни прилог за болесну децу
 • Око 20.00 вечера
Недеља, 01.05.

Одлазак учесника

Цена котизације

Котизација за 4 дана Хорске лабораторије је 20, 30 или 40 евра, у зависности од земље из које учесник долази.

Смештај организују сами учесници.

Посебне погодности за чланове Српске хорске асоцијације!

Пријаве од 15. фебруара.

Група земаља 1: 40€

Група земаља 2: 30€

Група земаља 3: 20€

ДЕТАЉНИЈЕ

Цена је по особи и формирана је на основу класификације три групе земаља Европске хорске асоцијације, коју можете погледати на следећем линку:

https://europeanchoralassociation.org/about-us/who-we-are/members/country-groups/

Уколико нисте сигурни којој групи припада ваша земља обратите нам се мејлом на:

info@cxa.rs

 

Концерти

CHOREOS

choreos-dreamescapes-©max-ciolek-55

Шта је Choreos (Кореос)?

CHOREOS ЈЕ ЕМОЦИЈА.

Из напетости између песме, поезије и покрета у древном грчком смислу музике расте енергија која омогућава да CHOREOS постане ватромет емоција.

МУЗИКА ЈЕ ПОКРЕТ

CHOREOS продукције откривају овај исконски импулс кретања. МУЗИКА је повезана са простором и светлошћу и обликована за представљање…

Goethe Institut
ДЕТАЉНИЈЕ

Шта је Choreos (Кореос)?

CHOREOS ЈЕ ЕМОЦИЈА.

Из напетости између песме, поезије и покрета у древном грчком смислу музике расте енергија која омогућава да CHOREOS постане ватромет емоција.

МУЗИКА ЈЕ ПОКРЕТ

CHOREOS продукције откривају овај исконски импулс кретања. МУЗИКА је повезана са простором и светлошћу и обликована за представљање. Као резултат тога, музичко дело се доживљава у новој физичкој целини, у којој се звук и покрет не надмећу једни са другима, већ се на плодоносни начин допуњују и обогаћују.
Инспирација за рад са CHOREOS-ом је личност која је у својој истинитости узор ансамблу у представљању на сцени. Музика као бескомпромисан звук није илустрована на CHOREOS-у, већ се отвара даљим нивоом перцепције, чиме се проширује спектар емоција које у публици буди наступ.
Знање о простору и енергијама које у њему почивају користе и CHOREOS-i за инсценирање хорског певања. Дијалог унутрашњег и спољашњег опажања, интеракције појединца и колектива, као и хорско певање на највишем нивоу – основни су приступи CHOREOSA-а.

Погледај видео испод, или посети CHOREOS на:

Was ist CHOREOS?

 

ДАМАР

04 damar - sonja hor i dans

Пројекат ДАМАР представља Хорски театар

ДАМАР је спој различитих уметничких израза, окупљених око једне основне теме. Музичко сценски перформанс, који садржи ауторску (наменски писану за пројекат) музику за Мешовити хор a cappella, композитора Дамјана Деурића, инспирисан је животима седам особа, али кроз њихова дела и мноштвом сличних судбина. Проткан традиционалним и модерним уметничким приступом – ДАМАР нуди одговоре на одређена релевантна, друштвено осетљива питања кроз уметничку визуру, односно вокално-сценски израз.

Мешовити хор АКУДУНС-а ,,Соња Маринковић“, под вођством диригенткиње Дуње Деурић у сарадњи са плесним ансамблом ДАНС, под вођством Мие Инић и Татјане Грујић, пружиће публици осавремењен приступ вокално-сценским уметностима, а самим тим и увид у најмодерније актуелне токове хорске уметности у свету.

О "СОЊИ" И "ДАНСУ"

О ХОРУ ,,СОЊА“ /

Мешовити хор Академског културно-уметничког друштва Универзитета у Новом Саду ,,Соња Маринковић један је од малобројних хорова код нас који негују традицију дугу више од шест деценија, а притом иду у корак са савременим европским тенденцијама у области хорске уметности.

Хор је, посебно у последњих седам година својих активности, освојио изузетно велики број награда и признања са домаћих и светских такмичења и фестивала (између осталог награду за победника натпевавања на 51. Мокрањчевим данима 2016. године, као и две златне медаље као једини представник Србије на Хорској олимпијади 2019. године у Гетеборгу, Шведска), а притом и велики број конкретних одговора, односно референци и позитивних критика од стране домаћих и светских стручњака из области хорског стваралаштва (попут музиколога др Соње Маринковић, диригената проф. др Милоја Николића и др Тамаре Адамов Петијевић, композитора Зорана Симјановића, музичког критичара Марије Адамов и многих других – али и релевантних стручњака са светске сцене, попут: Кармине Шилец, Еве Флојд, Енрика Миарома, Марчети Маура, Волфганга Зиглера, Хавиера Буста, Бургер Криста, Лене Екман Фриск, Ингви Јана и многих других).

Као прва секција Друштва, Хором су руководили само врхунски сручњаци из области (Имре Топлак, Војислав Илић, Матија Пајор, Јасмина Нешковић, Хилда Пуцаревић, Данијела Ходоба Леш и др), а последњих 7 година уз руководство мр Дуње Деурић (награђиване младе диригенткиње), Хор добија нову димензију и иде у корак са светским уметничким хорским трендовима, између осталог спајајући хорски уметнички израз са сценским покретом и елементима глуме.

Више о хору ,,Соња“:  https://www.sonjachoir.rs/

 

О АНСАМБЛУ ,,ДАНС“ /

 

ДАНС ансамбл је извођачки плесни ансамбл Студија Креативног Плеса, Соколског друштва „Војводина“, формиран 2008. године. Окупља образоване плесаче и глумце жељне даљег плесног усавршавања и кореографско-педагошког развоја.

Рад ансамбла базиран је на изучавању савремених плесних техника са акцентом на развоју креативног потенцијала. Бави се изучавањем и истраживањем савремених плесних тенденција и у корелацији са другим уметничким формама гради свој јединствени плесни израз. Са ДАНС ансамблом раде стручњаци за сценски покрет Миа Инић и Татјана Грујић, а као спољни сарадник Снежана Ађански.

ДАНС је реализовао више уметничких пројеката и мултимедијалних перформанса, међу којима се издвајају: • Мој град-Твој град / мултимедијална целодневна турнеја на истакнутим локацијама у Новом Саду,  • Circle of Needs, учешће ДАНС ансамбла у мјузиклима студената глуме АУНС, • Мултимедијални перформанс кореографских минијатура, Позориште младих, Нови Сад • TEDx Нови Сад, Претворимо зидове у врата, Студио М • Ноћ музеја, вишегодишњи перформанси на културно историјским локацијама у Новом Саду • Пројекат CoolTURA DANS (Култура у покрету), три кратка ауторска филма о културно историјско баштини Војводине, Мултимедијални перформанс у МСВУ • Између прошлости и будућности, Мултимедијални перформанс кореографских минијатура, СНП Нови Сад и многих других.

Више о ансамблу ДАНС:  https://www.facebook.com/DaNS.SKP/

 

Гости и предавачи

Karmina Silec

Кармина Шилец

диригент и редитељ-аутор

Кармина Шилец унела је свежину и оригиналност у свет музике и позоришта. Као позоришни редитељ, диригент и композитор има пројекте са разним компанијама, драмским и оперским кућама, фестивалима и ансамблима широм света. Као аутор – редитељ развила је јединствен уметнички концепт – “Choregie”. Са „ Choregie– нови музички театар“ унела је свежину и оригиналност у свет музике и позоришта…

ДЕТАЉНИЈЕ

Кармина Шилец

диригент и редитељ-аутор

Кармина Шилец унела је свежину и оригиналност у свет музике и позоришта. Као позоришни редитељ, диригент и композитор има пројекте са разним компанијама, драмским и оперским кућама, фестивалима и ансамблима широм света. Као аутор – редитељ развила је јединствен уметнички концепт – “Choregie”. Са „ Choregie– нови музички театар“ унела је свежину и оригиналност у свет музике и позоришта.

Њени ансамбли и пројекти су извођени на сценама и фестивалима највишег поштовања, као што су “Ruhrtriennale (DE), Prototype Festival NYC (USA), Festival d’Automne á Paris (FR), Holland Festival (NL), Teatro Colon (AR), Moscow Easter Festival (RU), Dresdner Musikfestspiele (DE), Golden Mask (RU), Melbourne Festival (AU), Operadagen Rotterdam (NL), Auditorium, Rome (IT), Steierischer Herbst (AT), Tokyo Metropolitan Art Space (JP), St. Petersburg Philharmonic Hall (RU), Polyfollia (FR), Hong Kong Cultural Centre, Teresa Carreño Theater (VE), Esplanade (SG)” итд.

Сваки нови пројекат који потписује Кармина Шилец је експедиција у поље непознатог и неистраженог. Уметнички њени пројекти су резултат темељног истраживања музике за гласове, паралелних различитих врста музике и разних музичких епоха; спајањем старог и савременог стварају нове, узбудљиве контексте у музици. Они такође стално поново уводе словенске, савремене и ране, непознате ауторе. У бескомпромисном оквиру највиших стандарда континуирано доказују да вокални ансамбли могу бити изванредна, разноврсна уметничка тела – врхунски уметнички инструменти који непрестано отварају нове креативне просторе.

Својом смелошћу, провокативношћу и ерудицијом Кармина Шилец је различите вокалне саставе трансформисала у врхунске уметничке формације највишег ранга. Проширила је поље хорског, камерног и соло певања до незамисливих продужетака најкомплекснијег стваралачког простора свеобухватног мултиформалног уметничког дела.

На основу темељног истраживања креирала је читав низ идејних, стилски и тематски усавршених пројеката, међу којима су “ Threnos (за грло), Toxic PsalmsEvergreen, Fauvel, Placebo, VampirabileSciviasSpixody, Who’d have thought that the snow falls, Vertical ThoughtsStripsodyCS LightFrom Time Immemorial…, Rusalki, Pleading for words „итд.

Димензије ових пројеката испливавају у мултидисциплинарним сценским наступима који логично допуњују музичко ткиво и прожимају се са основним елементима музичког театра – концепт “Choregie”.

Сазнај више о Кармини ОВДЕ.

 

Panda van Proosdij - Photo by Solveig van Wijngaarden

Панда ван Проздеј

креирање-подучавање-коучинг

Панда ван Проздеј (НЛ) студирала је на Ротердамској плесној академији у Холандији и похађала разне позоришне курсеве, на пример у Ацану (Италија), Висбадену (Немачка) и Њујорку. Више од 10 година била је учитељица и гостујућа учитељица у музичком театру Codarts у Ротердаму и радила је са холандским дечијим и омладинским хором као тренер покрета и директор од 2006…

ДЕТАЉНИЈЕ

Панда ван Проздеј

креирање-подучавање-коучинг

Панда ван Проздеј (НЛ) студирала је на Ротердамској плесној академији у Холандији и похађала разне позоришне курсеве, на пример у Ацану (Италија), Висбадену (Немачка) и Њујорку. Више од 10 година била је учитељица и гостујућа учитељица у музичком театру Codarts у Ротердаму и радила је са холандским дечијим и омладинским хором као тренер покрета и директор од 2006.

Ван Проздеј такође посећује различите европске фестивале као учитељ/водитељ атељеа: “Europa Cantat (Mainz 2006, Utrecht 2009, Bonn 2008 +2010, Pärnu/Estland 2011, Turin 2012, Bergen 2014, Pécs/Hungary 2015, Lyon 2017, Tallinn 2018) и за AMJ Eurotreff (Wolfenbüttel 2007), Leipziger Symposium für Kinder – und Jugendstimmen (2011) FCEC 48 Festival Internacional de Cant Coral (Barcelona, 2013), Choralies (Vaison-la-Romaine 2016, 2019)”.

2014. године креирала је кореографију победничког програма “Aarhus Pigekor” током „Светских хорских игара“ у Риги, а 2015. овај хор је са својим најновијим програмом освојио Сребрну ружу „Нека певају народи“ у Минхену. 2018. године хор је победио на Светским хорским играма у Преторији, Јужна Африка. Поново светска титула за овај женски хор, њиховог диригента “Helle Høyer Vedel” из Архуса и холандског хореографа.

Панда већ тринаест година ради на својој методи/филозофији “Voice & Physique“ (Глас и физика). Овај начин рада је подршка гласу стварањем добре физичке свести и начином да покрет допринесе квалитету певања. Одржава радионице и мајсторске курсеве “Voice & Physique“ широм света и креира хорореографију за различите хорове и њихове догађаје. У априлу 2014. објављена је њена књига „ Voice & Physique”, а на пролеће 2019. излази њена друга књига „ Choireography” (Хореографија).

Сазнај више о Панди ОВДЕ.

 

Stephan Lutermann

Стефан Лутерман

уметнички директор

Стефан Лутерман је рођен у Оснабрику/Немачка, а студирао је црквену музику, дириговање и оргуље у Салцбургу/Аустрија и Келну/Немачка.
Као веома тражен солиста Лутерман је свирао бројне реситале широм Европе, Северне и Јужне Америке, као и у Африци. Изводи велики број репертоара, и као солиста и као партнер у камерној музици
Лутерманова велика дискографија и његови бројни снимци за радио и телевизијске станице показују његову компетентност у музичком стилу и његову радозналост у истраживању изгубљених дела и савремене музике…

ДЕТАЉНИЈЕ

Стефан Лутерман

Уметнички директор

Стефан Лутерман је рођен у Оснабрику/Немачка, а студирао је црквену музику, дириговање и оргуље у Салцбургу/Аустрија и Келну/Немачка.

Као веома тражен солиста Лутерман је свирао бројне реситале широм Европе, Северне и Јужне Америке, као и у Африци. Изводи велики број репертоара, и као солиста и као партнер у камерној музици.

Лутерманова велика дискографија и његови бројни снимци за радио и телевизијске станице показују његову компетентност у музичком стилу и његову радозналост у истраживању изгубљених дела и савремене музике.

Као диригент хора, Лутерман одушевљава публику својим различитим ансамблима. Освојио је неколико међународних награда, као што је „ Schütz trophy” у Корку 2013. и често је позиван као члан жирија.

2010. Лутерман је покренуо 1. Европски хорски фестивал „ Sing We And Chant It “, који је окупио дечије и омладинске хорове из Шведске, Мађарске и Немачке. У вези са фестивалом одржан је и симпозијум на тему „Тенденције и развој дечјих гласова“. Лутерманова посвећеност млађој генерацији хорских певача је такође приказана у неколико пројеката сарадње са немачким Гете-Институтом и Француском алијансом францаисе у Гани и Буркини Фасо.

Стефан Лутерман тренутно ради као црквени музичар у цркви Светог Матеја у Мелу/Немачка, са својим историјским Клаусинг оргуљама (1713), које је реновирао Хендрик Аренд 2009. Поред тога, предаје дириговање као предавач на Хоцхсцхуле Оснабруцку и оснивач је и уметнички директор камерног хора „ Vokalconsort Osnabrück “.

Последњих година Лутерман се интензивно бави темом хора и покрета. Заједно са кореографом Ларсом Шајбнером на сцену је донео неколико представа као што су “der Johannespassion” J. С. Баха или „ Ein deutsches Requiem “ Јоханеса Брамса. 2016. године ова плодна сарадња довела је до оснивања CHOREOS-а, првог ансамбла ове врсте у свету. Прве две продукције „ The TYGER “ и „ Dream (e)scapes “ су са одушевљењем примљене и рецензиране.

2020 Лутерман је своје дугогодишње искуство у овој области пренео на папир. Ускоро ће бити објављена његова књига „ Singen in 3D – die CHOREOS Methode “.

Сазнај више о Стефану ОВДЕ.