Од класичних до иновативних метода хорске пробе

Међународни онлајн догађај за хорске диригенте

Уз подршку Европске хорске асоцијације кроз пројекат Training Leading Voices финансиран од стране ЕУ

Онлајн, 3. и 4. фебруар 2023.

ПЕТАК, 18:00-21:00 CET

СУБОТА, 11:00-13:00 CET

Опис пројекта

Занимљив догађај намењен хорским диригентима!

Српска хорска асоцијација приређује овај онлајн догађај да би представила различитости и компатибилност разноврсних техника и метода хорске пробе.

Поздравићемо реномиране хорске диригенте и друге уметнике из неколико земаља, који ће представити своје методе рада са хором. Догађај је намењен свим диригентима, не само члановима наше националне хорске асоцијације.

Онлајн радионицу „Од класичних до иновативних метода хорске пробе“ подржала је Европска хорска асоцијација, путем пројекта Training Leading Voices (пројекат суфинансира Европска Унија кроз програм Creative Europe).

Догађај је бесплатан!

Ускоро више детаља!

Имејл: info@cxa.rs

Гости и предавачи

Sasho Tatarcheski

Сашо Татарчески

диригент

Сашо Татарчевски је магистрирао хорско, симфонијско и оперско дириговање на Факултету музичке уметности у Скопљу. Похађао је и мастер курсеве дириговања у Њујорку, Риму, Берлину, Санкт Петербургу, Фиренци, Сартеану и Москви.

Г-дин Татарчевски је наступао са Македонском филхармонијом, Македонском опером и балетом, Битољским камерним оркестром, Оркестром Sinfonica di ICE – Рим, Симфонијским оркестром „Ермитаж“, Битолском опером, ансамблима модерне музике „ Alea “ и „ ConTempora “, Симфонијски оркестар ФМ, „Солисти ФМ“, Симфонијски оркестар БСФ-а и многи други хорски, камерни и симфонијски ансамбли.

Осим у Македонији, одржао је бројне концерте и освојио међународне награде са разним ансамблима у Португалу, Словенији, УК, Белгији, Грчкој, Швајцарској, Шпанији, Хрватској, Италији, Србији, Бугарској, Чешкој, Русији, Аустрији, Француској, Словачкој, Румуније и Турске. Добитник је и неколико награда за дириговање.
Тренутно ради као професор на Факултету музичке уметности у Скопљу и диригент оркестра „ФМ Солисти“, мешовитог хора „Драган Шуплевски“, Женског хора Дома омладине и професионалног камерног хора „Про Арс“.

Такође, редовни је члан жирија више међународних такмичења и уметнички директор Међународног хорског форума у Струги.

Panda van Proosdij - Photo by Solveig van Wijngaarden

Панда ван Проздеј

креирање-подучавање-коучинг

Панда ван Проздеј (НЛ) студирала је на Ротердамској плесној академији у Холандији и похађала разне позоришне курсеве, на пример у Ацану (Италија), Висбадену (Немачка) и Њујорку. Више од 10 година била је учитељица и гостујућа учитељица у музичком театру Codarts у Ротердаму и радила је са холандским дечијим и омладинским хором као тренер покрета и директор од 2006.

Ван Проздеј такође посећује различите европске фестивале као учитељ/водитељ атељеа: “Europa Cantat (Mainz 2006, Utrecht 2009, Bonn 2008 +2010, Pärnu/Estland 2011, Turin 2012, Bergen 2014, Pécs/Hungary 2015, Lyon 2017, Tallinn 2018) и за AMJ Eurotreff (Wolfenbüttel 2007), Leipziger Symposium für Kinder – und Jugendstimmen (2011) FCEC 48 Festival Internacional de Cant Coral (Barcelona, 2013), Choralies (Vaison-la-Romaine 2016, 2019)”.
2014. године креирала је кореографију победничког програма “Aarhus Pigekor” током „Светских хорских игара“ у Риги, а 2015. овај хор је са својим најновијим програмом освојио Сребрну ружу „Нека певају народи“ у Минхену. 2018. године хор је победио на Светским хорским играма у Преторији, Јужна Африка. Поново светска титула за овај женски хор, њиховог диригента “Helle Høyer Vedel” из Архуса и холандског хореографа.
Панда већ тринаест година ради на својој методи/филозофији “Voice & Physique“ (Глас и физика). Овај начин рада је подршка гласу стварањем добре физичке свести и начином да покрет допринесе квалитету певања. Одржава радионице и мајсторске курсеве “Voice & Physique“ широм света и креира хорореографију за различите хорове и њихове догађаје. У априлу 2014. објављена је њена књига „ Voice & Physique”, а на пролеће 2019. излази њена друга књига „ Choireography” (Хореографија).

Сазнај више о Панди ОВДЕ.