Od klasičnih do inovativnih metoda horske probe

Međunarodni onlajn događaj za horske dirigente

Uz podršku Evropske horske asocijacije kroz projekat Training Leading Voices finansiran od strane EU

Onlajn, 3. i 4. februar 2023.

PETAK, 18:00-21:00 CET

SUBOTA, 11:00-13:00 CET

Opis projekta

Zanimljiv događaj namenjen horskim dirigentima!

Srpska horska asocijacija priređuje ovaj onlajn događaj da bi predstavila različitosti i kompatibilnost raznovrsnih tehnika i metoda horske probe.

Pozdravićemo renomirane horske dirigente i druge umetnike iz nekoliko zemalja, koji će predstaviti svoje metode rada sa horom. Događaj je namenjen svim dirigentima, ne samo članovima naše nacionalne horske asocijacije.

Onlajn radionicu „Od klasičnih do inovativnih metoda horske probe“ podržala je Evropska horska asocijacija, putem projekta Training Leading Voices (projekat sufinansira Evropska Unija kroz program Creative Europe).

Događaj je besplatan!

Uskoro više detalja!

Imejl: info@cxa.rs

Gosti i predavači

Sasho Tatarcheski

Sašo Tatarčeski

dirigent

Sašo Tatarčevski je magistrirao horsko, simfonijsko i opersko dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Skoplju. Pohađao je i master kurseve dirigovanja u Njujorku, Rimu, Berlinu, Sankt Peterburgu, Firenci, Sarteanu i Moskvi.

G-din Tatarčevski je nastupao sa Makedonskom filharmonijom, Makedonskom operom i baletom, Bitoljskim kamernim orkestrom, Orkestrom Sinfonica di ICE – Rim, Simfonijskim orkestrom „Ermitaž“, Bitolskom operom, ansamblima moderne muzike „ Alea “ i „ ConTempora “, Simfonijski orkestar FM, „Solisti FM“, Simfonijski orkestar BSF-a i mnogi drugi horski, kamerni i simfonijski ansambli.

Osim u Makedoniji, održao je brojne koncerte i osvojio međunarodne nagrade sa raznim ansamblima u Portugalu, Sloveniji, UK, Belgiji, Grčkoj, Švajcarskoj, Španiji, Hrvatskoj, Italiji, Srbiji, Bugarskoj, Češkoj, Rusiji, Austriji, Francuskoj, Slovačkoj, Rumunije i Turske. Dobitnik je i nekoliko nagrada za dirigovanje.
Trenutno radi kao profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Skoplju i dirigent orkestra „FM Solisti“, mešovitog hora „Dragan Šuplevski“, Ženskog hora Doma omladine i profesionalnog kamernog hora „Pro Ars“.

Takođe, redovni je član žirija više međunarodnih takmičenja i umetnički direktor Međunarodnog horskog foruma u Strugi.

Panda van Proosdij - Photo by Solveig van Wijngaarden

Panda van Prozdej

kreiranje-podučavanje-koučing

Panda van Prozdej (NL) studirala je na Roterdamskoj plesnoj akademiji u Holandiji i pohađala razne pozorišne kurseve, na primer u Acanu (Italija), Visbadenu (Nemačka) i Njujorku. Više od 10 godina bila je učiteljica i gostujuća učiteljica u muzičkom teatru Codarts u Roterdamu i radila je sa holandskim dečijim i omladinskim horom kao trener pokreta i direktor od 2006.

Van Prozdej takođe posećuje različite evropske festivale kao učitelj/voditelj ateljea: “Europa Cantat (Mainz 2006, Utrecht 2009, Bonn 2008 +2010, Pärnu/Estland 2011, Turin 2012, Bergen 2014, Pécs/Hungary 2015, Lyon 2017, Tallinn 2018) i za AMJ Eurotreff (Wolfenbüttel 2007), Leipziger Symposium für Kinder – und Jugendstimmen (2011) FCEC 48 Festival Internacional de Cant Coral (Barcelona, 2013), Choralies (Vaison-la-Romaine 2016, 2019)”.
2014. godine kreirala je koreografiju pobedničkog programa “Aarhus Pigekor” tokom „Svetskih horskih igara“ u Rigi, a 2015. ovaj hor je sa svojim najnovijim programom osvojio Srebrnu ružu „Neka pevaju narodi“ u Minhenu. 2018. godine hor je pobedio na Svetskim horskim igrama u Pretoriji, Južna Afrika. Ponovo svetska titula za ovaj ženski hor, njihovog dirigenta “Helle Høyer Vedel” iz Arhusa i holandskog horeografa.
Panda već trinaest godina radi na svojoj metodi/filozofiji “Voice & Physique“ (Glas i fizika). Ovaj način rada je podrška glasu stvaranjem dobre fizičke svesti i načinom da pokret doprinese kvalitetu pevanja. Održava radionice i majstorske kurseve “Voice & Physique“ širom sveta i kreira hororeografiju za različite horove i njihove događaje. U aprilu 2014. objavljena je njena knjiga „ Voice & Physique”, a na proleće 2019. izlazi njena druga knjiga „ Choireography” (Horeografija).

Saznaj više o Pandi OVDE.

podeli ovo na svojoj mreži

Pin It on Pinterest